Algutsboda Sockenbok 50 år

År 1962 utkom en bok med dubbla titlar. På bokryggen är tryckt i guldskrift ”ALGUTSBODA En bok om hembygden”. På försättsbladet står det ”Algutsboda Sockenbok”. Något nummer i en planerad bokserie fick den inte, för kanske skulle dessa 500 sidor komma att utgöra det hela.

Men så blev det inte. Kulturgärningen fortsatte. Gång på gång har nya band tryckts, om människorna i socknen, om deras historia, om näringsliv förr och nu, om bebyggelse, om fritid och nöjen, om natur och andra livsbetingelser.

Och nu kommer Algutsboda Sockenbok ut för sextonde gången, lagom till 50- årsjubileet. Vi i sockenbokskommittén har en del information att ge, om den nya boken, om de tidigare delarna och om hur vi vill fira.

Algutsboda Sockenbok XVI
Vi presenterar ingen innehållsförteckning, men ger några glimtar, små citat som kan uppmuntra till vidare läsning.

”Inte hade jag några gröna fingrar som busig pojkspoling. Inte tyckte jag att det var roligt att rensa ogräs.” (Ivar Karlsson, en av fyra författare till Handelsträdgårdar i Algutsboda)

”I skolan träffade Arvid den jämngamla skolkamraten Selma Glad, som han senare skulle dela livet med. Arvid brukade vänta vid Selmas grind, medan hon fick håret flätat på morgnarna.” (Inga-Lena Johansson i Arvid och Selma Bergstrand)

”Till min farfars farfars far Sven Allgurén. Hej! Jag har träffat dig ganska ofta under det senaste halvåret Jag har läst nästan alla dina protokoll och brev. Du har berättat om dina tankar och din gudstro.” (Bengt Allgurén i Prosten Sven Allgurén)

”1827 flyttade min farfars far från sin hemtrakt till Algutsboda. Han var alltså vid 69 års ålder nyvorden far till sitt tionde levande barn och transporterad komminister.” (Olof Sjöstrand i Theodor Sjöstrand och hans släkt)

”Högst uppe på ringkanten 45 meter över marken på vattentornet i Rasslebygd utanför Emmaboda.” (Bengt Johansson, bildtext i Säg Boda-Kurre – det räcker)

”Det tycks vara så att snöfallen gärna kommer på lördagskvällar. Två, tre timmar extra kan man få räkna med på söndagsmorgonen. Före en julotta fick jag börja kl 1 en gång.” (Ingemar Ahlström, en av fyra författare till Kyrkväktare i Algutsboda)

”Som kuriosa kan nämnas att Alvesta slakteris storsäljare Kronobergs pilsnerkorv fick ändra namn till Bullens pilsnerkorv.” (Ur Epidemier i Algutsboda)

”Bror hade fallit offer för en hastigt uppkommen snöstorm när han var ute och målade. Han hittades ihjälfrusen bredvid en höstack med genomblöta kläder.” (Bo Kronborg i Glasmålaren Bror August Karl Kronborg reste till Amerika i aftonen 1928)

”Minnesvärt är när ´hemvändare´ kommer på besök och när några även väljer att övernatta i sin gamla skola.” (Anita Brånéus, en av nio författare till De nedlagda skolorna i Algutsboda)

”Då fattighjonet Johanna Andersdotter från Lidahults fattiggård i Allgutsboda i fredags skulle upphemta vatten i gårdsbrunnen, fick hon ett slaganfall och föll i brunnen.” (Citat ur Smålandsposten 1889 i Ond bråd död av Curt Carlsson)

Äldre böcker
Vi får ibland höra att någon läsare saknar en bok, eller kanske flera, och skulle vilja göra sin samling sockenböcker komplett. Nu kommer chansen. Under detta jubileumsår säljer vi de gamla böckerna till verkliga reapriser. Ju fler du köper, desto lägre blir priset.

Du kan handla i hembygdsgården i sommar, om du kommer dit för att titta på utställningar eller äta våfflor. Men allra billigast blir det nog vid vår bokfest.

Naturligtvis kan Du också beställa böckerna på vår mailadress algutsboda.hembygdsforening@telia.com, så skickar vi dem mot postförskott.

Sockenbokskommittén,
Algutsboda Hembygdsförening